Boekenbabbel – 29 Apr 2020 – Geannuleerd!


een samenwerking met Bib Bertem      

 

Waar: bibliotheek van GC Vlieg-In te Leefdaal, Vlieguit 6

Wanneer: om 20u

Contactpersoon:  Lucia Morris, tel. 0476 966 555, lucia.morris@skynet.be

Begeleiding: Lucia Morris en Patris Vandenbossche

Inschrijving: ten laatste de zaterdag vooraf bij Lucia Morris, lucia.morris@skynet.be, 02 767 21 69 of in de bib (Leefdaal of Bertem), bibliotheek@bertem.be, 016 49 99 97

Prijs:  Deelname is gratis. Voor een hapje en een drankje wordt 3 euro gevraagd.

Starten bij de Leesgroep kan het hele jaar door! Ook als je een boek nog niet (helemaal) gelezen hebt, ben je heel welkom. Onze boekenbabbels verlopen in een ontspannen sfeer, helemaal niet hoogdravend of schools!

DE ONTELBAREN / Elvis Peeters / 2005 / 172 p. / Shortlist Libris Literatuurprijs 2006 / Longlist Gouden Uil 2006 – Onderwerp: Maatschappijkritiek / Vluchtelingen

‘De ontelbaren’ is een symbolisch/futuristische roman over de rijke Westerse samenleving, die overspoeld wordt door ontelbare economische vluchtelingen. Ze zijn met velen en vormen als het ware een mensenplaag. Ineens liggen ze te slapen in jouw portiek of stelen de bloemkolen uit jouw moestuin. De politiek heeft geen antwoord, de samenleving (België) raakt ontwricht en de zaak escaleert in een bloedige burgeroorlog. De perspectiefwisselingen van de hoofdpersonen, zowel allochtonen als autochtonen, belichten de problematiek van twee kanten. Een boeiende roman over mensensmokkelaars, mensonterende vluchtpogingen en het verlangen naar fortuin, die dicht op de huid van de lezer zit, met oog voor alle betrokkenen, maar nergens racistisch. Hopelijk zal het in deze roman geschilderde doemscenario en angstaanjagende toekomstbeeld nooit werkelijkheid worden. Voor een breed (in integratievraagstukken geïnteresseerd) publiek.

 

De auteur schrijft zijn boeken samen met zijn vrouw Nicole Van Bael.

 

BROOD / Elvis Peeters / 2018 / 126 p.

Onderwerp: Oorlog / Vluchtelingen / Overleven / Cultuurverschillen

Een gezin wordt uiteengerukt als de oorlog in hun land oprukt. Als laatsten vluchten de vader en zijn twee oudste zoons uit het dorp waar ze nog lang hebben geprobeerd een normaal leven te leiden. Onderweg, vluchtend van grens tot grens, raken ze elkaar kwijt en de jongste zoon, een puberjongen, moet alleen verder. Op ontnuchterende, scherpe wijze, zonder een woord te veel worden de trauma’s van oorlog, vluchten en honger beschreven. Waar houdt een jongen die niets meer heeft dan een korst brood in zijn tas, zich aan vast? Welke dromen heeft hij, welke wensen en welke fantasieën houden hem op de been? Hoe bezweert hij zijn angsten, zijn heimwee, de kou, de honger? Het leven blijft overleven, zelfs als je in een nieuw land nieuwe kansen krijgt. Vrij zijn en toch ook weer niet. Het is moeilijk om dan te blijven zien wat goed is en wat niet.

Updated: 30 maart 2020 — 22:07